Skip to content
En ritad bild av de tre vetenskapsmännen Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young som vann 2017 års Nobelpris i medicin
Ane Eskildsenoktober 10, 2017< 1 mins lästid

Nobelpriset 2017 för forskning om dygnsrytm

Nobelpriset i medicin 2017 tilldelades de tre forskarna Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young för deras upptäckter av molekylära mekanismer som kontrollerar den dygnsrytmen.

Denna forskning ligger till grund för de innovativa lösningar som Chromaviso levererar idag. Dessutom utgör forskningen grunden för de pågående kliniska studierna om effekten av Chromaviso Døgnrytmelys vid Rigshospitalet Glostrup och Aarhus Universitetshospital.

Nobelpriset om deras forskning

I vores celler hjælper et indre ur os med at tilpasse vores biologiske rytme til de forskellige faser af dagen og natten. Jeffrey Hall, Michael Rosbash og Michael Young studerede frugtfluer for at finde ud af, hvordan dette ur fungerer. I 1984 lykkedes det dem at identificere et gen, der koder et protein, der akkumuleres i løbet af natten, men som nedbrydes i løbet af dagen. De identificerede også andre proteiner, der ligeledes indgår i et selvregulerende biologisk ur i frugtfluens celler. De samme principper har vist sig at gælde for andre dyr og planter.

mer information om Nobelpriset 2017.

 

RELATERADE ARTIKLAR