Menu

Neonatal afdeling mærker stor effekt af Chroma Zenit

Et helbredende miljø for den underudviklede hjerne er førsteprioritet på intensivafdelingen for nyfødte ved Akademiska Sjukhuset Uppsala. Der har de valgt at implementere evidensbaseret døgnrytmebelysning for at skabe optimal pleje og miljø for børn, forældre og personale.

På intensivafdelingen for nyfødte behandles børn, der er født for tidligt og andre syge nyfødte. Hos for tidligt fødte babyer er kroppen og hjernen umoden og under udvikling, mens barnet plejes på afdelingen. Indlæggelsesperioderne kan variere fra et par timer til stabilisering af barnet efter fødslen til uger, måneder og i ekstreme tilfælde op til et år.
”Det er en meget følsom fase i udviklingen af det lille barn. Det er derfor meget vigtigt med lægebehandling både med teknologi, behandlinger og medicin – men også sygeplejen og miljøet som baby er indlagt i og den stening vi skaber sammen med forældrene er vigtig,” siger Jenny Lötberg, anæstesi og intensivsygeplejerske på intensivafdelingen.

Vi skal være forsigtige med den voksende hjerne. For ethvert indtryk, vi giver den, kan føre til stress. Derfor er vi nødt til at tilpasse miljøet til det lille barn og skabe et miljø, der er sundt, og hvor forældrene trives, så de kan være der så meget tid som muligt med barnet. Det er en vigtig del af behandlingen at sikre hudkontakt med forældrene.

Jenny Lötberg, Anæstesi og intensivsygepleje

 

Døgnrytmelys
Statisk belysning forstyrrer den nyfødtes døgnrytme og helingsprocessen. Derfor har afdelingen valgt at implementere evidensbaseret døgnrytmelys med dokumenterede sundhedseffekter som en aktiv del af sygeplejen. Døgnrytmelyset skifter i takt med døgnet og sikrer en god døgnrytme for børn, forældre og personale.
”Alle detaljer med lys, lyd og hele det omgivende miljø med nærhed til forældrene er af stor betydning. En nyfødt og især en for tidlig baby behøver et lidt mørkere miljø. De kan se forskellen mellem lys og mørke, og vi kan se, at de ikke er glade for stærkt lys, men gerne vil have et hyggeligt miljø. Samtidig er det vigtigt, at både personale og forældre får dagslys. Derfor fungerer døgnrytmelyset godt, ”siger Lötberg

 

 

Evidensbaseret lysprotokol
Lysvirksomheden Chromaviso har udviklet en lysprotokol til afdelingen tilpasset neonatal og nyfødte. Lysprotokollen er baseret på forskning på området, erfaringer fra andre afdelinger og Chromaviso mangeårige viden om lysets indvirkning på mennesker. Lysprotokollen er udarbejdet i samarbejde med det kliniske personale i afdelingen.
”Vi var imponeret over, hvordan videnskabeligt gennemprøvede metoder er blevet brugt og involvering af forskning i udviklingen af denne lysmodel. Det føltes godt for os, ”siger Lötberg.

Lysindstillinger
Belysningsløsningen indeholder forskellige situationstilpassede lysindstillinger, der kan bruges af både personale og forældre.
”Forældrene foretrækker det rolige rosafarvede lys eller det stemningsfulde ravgule lys. De oplever det er behageligt og at det giver lys nok til, at de kan se, hvad de laver uden at forstyrre barnet. Derudover har vi den mest på døgnrytmelyset,” siger Lötberg.

Fremtidens neonatalpleje
Lötberg ser lyst på den fremtidige intensivbehandling af nyfødte.
”Jeg tror, at der i fremtiden vil være krav til lignende løsninger for at personale, patienter og forældre skal have det godt. Det skal være en døgnrytmelysløsning i henhold til bestemte standarder og dokumentation – ligesom vores. Det vil skabe sundhed og velvære. Det forkerte lys med blåt lys om natten forårsager søvnforstyrrelser og et dårligere helbred både fysisk og mentalt. Det er min overbevisning, at du får det bedre i døgnrytmelys.“

Få mere information om Uppsalas undersøgelse ved at kontakte Chromaviso.

Kontakt en Chromaviso-medarbejder

Se også