Skip to content
Social- og sundhedsassistent sidder og hjælper en ældre dame i kørestol med at spise
Monica Silvia Nielsendecember 11, 20232 mins læsetid

Sverige får sit første plejecenter med evidensbaseret døgnrytmelys

I Klippan Kommune har to plejehjem iført sig den velfærdsteknologiske førertrøje, da de, som de første i Sverige, har installeret evidensbaseret døgnrytmelys til gavn for både deres demensramte beboere og deres ansatte.

Selvom døgnrytmelys er en udbredt løsning på flere skandinaviske plejehjem, så er det først nu, at teknologien har fået sit store gennembrud i den svenske ældrepleje. Frontløberne er plejehjemmene Syréngården og Ljungbygården i Klippan Kommune, og ifølge projektleder i kommunen Thomas Andresen var lysløsningen et oplagt tiltag.

— Der er blandt andet evidens for, at lyset kan bidrage til et sundere personale, færre natlige vandringer blandt de ældre og et reduceret medicinforbrug. Så selv hvis vi kun opnår en lille del af de gavnlige effekter, er lyset stadig en gevinst for os, forklarer han.

Selvom døgnrytmelyset endnu er et nyt koncept blandt svenske plejehjem, så ser behovet for teknologiske velfærdsløsninger ikke ud til at blive mindre – tværtimod. De næste år vil store generationer passere 80-årsalderen, hvilket vil øge efterspørgslen på intelligente løsninger, der kan understøtte de ældres dagligdag.

SyrengaardenKlippan_gang_rav

— I Klippan Kommune har døgnrytmelys længe været en prioritet, fordi vi mener, det er vigtigt at fokusere på at skabe et godt og understøttende miljø på vores plejehjem, både for dem, der arbejder der, men også for dem, der bor der – og dem, der skal bo der i fremtiden, siger Thomas Andresen.

Det tyder på at prioriteringen har været god, for på plejehjemmet Syréngården kan personalet allerede berette om de mange positive effekter, lyset har haft på dem selv og deres beboere, herunder en mere stabil døgnrytme – især hos deres nattevagter, der nu får det rette lys om natten – men også hos deres beboere, der nu står op af sig selv om morgenen.

Et tværfagligt samarbejde

Døgnrytmelyset, med navnet Chroma Zenit, er specialudviklet af Chromaviso og implementeret i tæt samarbejde med det sundhedsfaglige personale på Syréngården og Ljungbygården.

— Personalet har jo et indgående kendskab til både deres egne, men også til beboernes behov, og derfor er det helt afgørende for os, at vi får skabt en god dialog med dem, når vi opstarter et nyt projekt, fortæller Johan Lindgren, Sales and Relations Manager i Chromaviso. ​

Ifølge Thomas Andresen har det tætte samarbejde også gjort den indledende proces og det endelige resultat simpelt og ukompliceret for både borgerne og personalet. ​

— Der har være en god planlægning fra start, og vi har fået god support undervejs. Chromaviso har sørget for, at al belysning og alle betjeningspanelerne er placeret de rette steder. Det hele er særligt tilpasset og strømlinet til vores demenscenter, siger han.

Ny pendel med lang levetid

Installationen af døgnrytmelyset markerer dog ikke kun en milepæl for den svenske plejesektor. Som led i projektet har Chromaviso også introduceret en ny lampe – en pendel udviklet med fokus på livslængde, genanvendelse og energieffektivitet.

— Vi er glade for at kunne introducere et nyt armatur, der er cirkulært – ikke bare i design, men også i funktion. Pendlen er modulært opbygget, hvilket vil sige, at der nemt kan (ud)skiftes reservedele – og så kan størstedelen af armaturet genanvendes, fordi den er produceret i aluminium, forklarer Johan Lindgren, Sales and Relations Manager i Chromaviso.

Pendler med døgnrytmelys hænger på linje i loftet

Fordi pendlen består af dioder og elektronik af høj kvalitet, er den cirka 35% mere effektiv end de fleste LED-armaturer, forklarer Johan Lindgren og slutter:

— Det bliver mere og mere vigtigt at skabe langtidsholdbare løsninger, og derfor har vi blandt andet også overvejet faktorer som termiske forhold i udviklingen af vores nye pendel. Ved at garantere, at pendlen kan ’ånde’, har vi også sikret den en længere levetid til gavn for både Klippan Kommune og Syréngården.

RELATEREDE ARTIKLER