Menu

Ergonomisk Lys på NÄL skaber bedre arbejdsmiljø

Norra Älvsborgs Länssjukhus, NÄL, har fået en topmoderne operationsgang med det nyeste udstyr og Ergonomiskt Ljus fra Chromaviso. Lysløsningen anvendes både til kikkert- og åben kirurgi.

Operationsgangen består af modulære og fleksibelt opbyggede vægge, nyeste teknologier inden for videohåndtering, lyddæmpning og et ventilationssystem, som forbedrer hygiejnen markant.

På alle operationsstuer er desuden installeret det danske lyskoncept Ergonomisk Lys fra Chromaviso, som anvendes på flere svenske hospitaler. Lyset er et zoneopdelt, farvet lys udviklet specielt til operations- og undersøgelsesstuer.

”Ergonomiskt Ljus er en standard. Jeg vil have det på alle operationsstuer,” fortæller Projektledare för projektet Näl Operation/Steril central ombyggnation,Gunilla Bodén-Olsson.

Også læger og sygeplejersker er meget tilfredse med lysløsningen:

”Tidligere arbejdede vi i mørke eller i helt hvidt lys. Vi er meget glade for Ergonomiskt Ljus, det er meget behageligt at arbejde i, da vi er mange timer på operationsstuen hver dag,” forklarer Maria Jakobsen, sygeplejerske og deltager i projektgruppen for ombyggningen.

IMG_2059 IMG_2064

IMG_2060 IMG_2058

Indstillinger til før-under-efter
Ergonomisk Lys består af en række lysindstillinger til før, under og efter procedure. Et klart og kraftigt lys til rengøring og klargøring, et varmt lys til modtagelse af patienter samt forskellige indstillinger med farvet og hvidt lys til operation, afhængigt af skærme og procedure. Derudover er placeret en hvid spot til skrivepladsen på stuen.

”Vi bruger de forskellige indstillinger afhængigt af operationen. Ved endoskopi vælger vi det grønne lys ved skærmen og det røde lys bag kirurgerne. Ved pacemaker-indgreb bruger vi lyset omvendt. Kombinationen af de to farver er rigtig god,” siger Maria Jakobsen og forklarer effekten:

”Vi ser billedet på skærmen tydeligere, og vores kirurger arbejder godt i lyset. For eksempel er ørelægerne meget glade for lyset, fordi de veksler mellem at kigge ned i halsen på patienten og kigge op på skærmen.”

Lysløsningen består af den effektive kombination af grønt og rødt lys, som giver dokumenterede resultater i form af arbejdsmiljø, kvalitet i procedure og patientsikkerhed. Konceptet er udviklet af Chromaviso. Lyskonceptet har en dokumenteret effekt i forhold til forbedret visuelle forhold, mindre refleksion og tydeligere kontraster. Samtidig resulterer lyset i mindre træthed og øget koncentration hos både kirurger, anæstesilæger og sygeplejersker.

Lys til åben kirurgi
Lysløsningen på NÄL har desuden den nye specialudviklede indstilling til Åben kirurgi. Ved at skrue op for belysningen i rummet og ned for operationslampen opnås et behageligt lysmiljø med mindre blænding og flimren for øjnene, når blikket flyttes fra det åbne felt op/ud i lokalet.

”Det hvide lys fungerer meget godt til åbne operationer, som vi har mange af – fx hofte operationer. Det er lyst og godt, og forskellen fra operationslampen og rumbelysningen er ikke så stor. Det er meget bedre for øjnene,” siger Maria Jakobsen.

 

_DSC0153

Nem betjening
Lyset betjenes via et specialdesignet betjeningspanel med ni indstillinger.

”Vi har haft en rigtig god proces med at teste lyset og derefter justere det, så det passer til vores arbejde. Det er i dag meget nemt at betjene,” siger Maria Jakobsen.

Den nye operationsgang stod klar i 2015.

Fakta
Om løsningen på NÄL, Trollhättan

 • Turnkey løsning på hel operationsgang med fire operationsstuer – alle med Ergonomisk Lys.
 • Et udsnit af det øvrige udstyr på operationsgangen er: modulære og fleksibelt opbyggede vægge, nyeste teknologier inden for videohåndtering, lyddæmpning og et effektivt ventilationssystem.
 • Medirum har stået for den samlede totalløsning

Lysindstillinger til før – under – efter procedure
Lysløsningen indeholder ni forskellige lysindstillinger til før, under og
efter procedure, herunder en lysindstilling til åben kirurgi. panel 9

 • Uppdukning– et kraftigt hvidt lys,
 • Patient på sal – en varm modtagelse
 • Grön HÖ – öppen kirurgi
 • PaceMaker
 • A-scopi Grön HÖ
 • A-scopi Grön VÄ
 • Rött mot vikvägg
 • Dags ljus
 • Släck

 

Om Ergonomisk Lys
Ergonomisk Lys er et zoneopdelt, farvet lys til operations- og undersøgelsesstuer. Lysløsningen består af den effektive kombination af grønt og rødt lys, som giver dokumenterede resultater i form af arbejdsmiljø, kvalitet i procedure og patientsikkerhed.

Belysningen er tilpasset brugernes behov på den enkelte stue og indeholder skræddersyede lysindstillinger til udvalgte zoner og arbejdsgange før, under og efter procedure. Et specialdesignet betjeningsunivers betyder, at den optimale belysning altid kun er et tryk væk.

Ergonomisk Lys er i dag standardbelysningen på de fleste sygehuse i hele Skandinavien, og flere og flere nybyggede sygehuse vælger at installere Ergonomisk Lys på samtlige operationsstuer.

Kontakt en Chromaviso-medarbejder

Se også