Skip to content
Hospitalsstue på Holstebro Sygehus med ravfarvet døgnrytmelys
Ane Eskildsennovember 26, 20142 mins læsetid

Gør Døgnrytmelys forskel på en allerede lysbevidst intensivafdeling?

På Intensiv Terapi Afsnit i Holstebro er der stor fokus på lysets betydning for patienterne. Senest er stue 302 indrettet med Ergonomisk Døgnrytmelys – og nu skal fordelene ved lyset testes.

På Intensiv Terapi Afsnittet i Holstebro står solen op på klokkeslæt på stue 302. Gennem dagen følger lyset solens rytme for at understøtte patientens behov for normalisering af døgnrytmen. Til natten er der udviklet et særligt natlys, som ikke forstyrrer produktionen af søvnhormonet melatonin, der har en regulerende effekt på døgnrytmen. Endvidere findes forskelligt zoneopdelt aktivitetslys, der kan benyttes efter behov. Konceptet hedder Ergonomisk Døgnrytmelys – og er med succes installeret på neurokirurgisk-, neurorehabilitering-, kardio/thorax- og almen intensivafdelinger over hele landet. På Holstebro Intensiv er Ergonomisk Døgnrytmelys installeret for at blive prøvet af – og man holder fast i en naturlig skepsis indtil det Ergonomiske Døgnrytmelys har bevist sit værd. Som udgangspunkt er afdelingen nemlig ikke præget af lysmangel.

Høj bevidsthed om lysets betydning
—Som Intensiv Terapi Afsnit modtager vi patienter fra alle hospitalets specialer, forklarer Birthe Brinch Vestergaard, afdelingssygeplejerske og fortsætter:

— Vores patienter er i den mest akutte og kritiske fase af deres sygdom og har derfor brug for intensiv pleje og behandling. Som udgangspunkt har vi en moderne og veludstyret afdeling, hvor vi allerede har stor fokus på lys. Da afdelingen blev renoveret for syv år siden, blev der taget hensyn til ønsket om god belysning. Afdelingen er indrettet, så her er meget dagslys – og med fleksibilitet til at kunne dæmpe lyset overalt på patientstuer, gangarealerne og i personalerummet. Vi har hele tiden været opmærksomme på lysets betydning for vores patienter. Vi har en glasgang lige udenfor afsnittet med kraftigt dagslys, der leder ud til en sansehave, hvor patienter med længerevarende forløb kan få en tur under åben himmel. Som udgangspunkt er vi således ikke i lysunderskud. Men vi tilstræber at være åbne overfor nye tiltag, der kan gavne vores patienter – og derfor vil vi gerne prøve en løsning som Ergonomisk Døgnrytmelys af.

Optimale lysforhold for patienterne
—Ergonomisk Døgnrytmelys passer godt ind i de principper, vi arbejder efter fx ”Basal Stimulation”, der lægger vægt på at skærme patienterne, tage individuelle hensyn og inddrage patienter og pårørende. Her spiller søvn og lys en vigtig rolle. Vi er også inspirerede af Helle Svenningsens forskning omkring intensivdelirium. Vi har haft Helle på besøg på afdelingen for at undervise. I den forbindelse hørte vi blandt andet om betydningen af søvn og en stabil døgnrytme. Der skal være døgnvariation med forskel på dag og nat – og gerne store mængder dagslys. Ergonomisk Døgnrytmelys giver personalet en række muligheder for at skabe de bedste lysforhold for patienten. Natspottet er godt, hvis du skal se noget på patienten om natten uden at forstyrre. Det gyldne lys giver en rar stemning. Princippet er, at lyset følger solens rytme hen over dagen, så solen er programmeret til at stå op på stuen om morgenen og gå ned om aftenen på bestemte tidspunkter. Før vi kan evaluere nærmere på Ergonomisk Døgnrytmelys, skal installationen være helt oppe at køre – og vi skal have tid til at få erfaringer med brugen af det. Men selvfølgelig ønsker vi de mest optimale lysforhold for vores patienter, slutter Birthe Brinch Vestergaard.

Betjeningspanel fra Chromaviso hænger på væggen i Holstebro

Installationen med Ergonomisk Døgnrytmelys på Intensiv Terapi Afsnit i Holstebro gør brug af den nyeste LED teknologi med tilhørende styringspanel. Arbejdsgangene på hver enkelt afdeling danner baggrund for programmeringen af Ergonomisk Døgnrytmelys. Solen står op og går ned på bestemte klokkeslet hver dag, så patienterne sikres en stabil døgnrytme. Der kan ligeledes tages hensyn til årets skiftende gang.

RELATEREDE ARTIKLER