Menu

Nordeuropas største veterinære billeddiagnostiske klinik vælger Ergonomisk Lys

Universitetsdjursjukhuset i Uppsala har et af Europas største veterinære billeddiagnostiske klinikker. Her bliver både små og store dyr billeddiagnosticeret og behandlet. I 2014 skiftede man til Ergonomisk Lys for at forbedre arbejdsmiljøet – og resultaterne er gode.

Heste, hunde, katte og køer er bare nogle af de dyr der dagligt bliver undersøgt med bl.a. ultralyd på Universitetsdjursjukhuset i Uppsala. Universitetssygehuset har et af Europas største billeddiagnostiske klinikker og her kommer alle slags dyr med mange forskellige sygdomme. Centret er topmoderne og samarbejder med forskere, studerende, dyresygeplejersker og veterinærer fra hele verden om nyeste viden.

 

_DSC0034

I 2014 flyttede Universitetsdjursjukhuset i nye lokaler, og som en del af det nye byggeri blev arbejdsmiljø en vigtig prioritet. Derfor valgte chefveterinær og leder af klinikken, Margareta Uhlhorn, at installere Ergonomisk Lys fra Chromaviso.

”Vi har udfordringer med arbejdsmiljøet her på stedet. Personalet er trætte på grund af mørket – især om vinteren. For at sikre det gode skærmbillede er belysningen vigtig. Før arbejdede vi i mørke, men så hørte vi om Ergonomisk Lys. I dag får vi både mere lys i vores arbejdsdag og et godt skærmbillede,” forklarer Margareta Uhlhorn.

Store dyr kræver fleksibilitet
Universitetsdjursjukhuset har en stor stue til ultralydsundersøgelser af store dyr såsom heste, to almindelige stuer til scanning af mindre dyr samt et stort beskriverrum med otte beskriverstationer, hvor personalet kigger på billederne og skriver rapporter.

”Lyset på vores stuer er meget fleksibelt og kan tilpasset alt efter, hvor vi placerer skærmen. Med de store dyr flytter vi ofte rundt på ultrasudstyret og her følger lyset med. Det fungerer godt,” fortæller Margareta Uhlhorn.

Rødt og grønt lys
Lyset er skræddersyet til ultralydsscanning og personalet kan vælge imellem flere lysindstillinger, således at de får det rigtige lys både før, under og efter undersøgelsen. Når dyret kommer ind i stuen vælger personalet ofte et klart hvidt lys. Når scanningen går i gang vælges rødt lys bag skærmen, kombineret med grønt lys i det øvrige lokale. Den røde farve får de gråtonede farver i ultralydsbilledet til at stå skarpere, mens kombinationen med grønne lys giver et behageligt arbejdsmiljø, som mindsker genskær og refleksion. Efter procedure skiftes lyset nemt til et kraftigt rengøringslys, som er dagslyssimulerende og giver et energi-boost.

Men hvad siger dyrene til det farvede lys?

”Dyrene er vågne under scanningerne, og har ikke reageret på det farvede lys. Heste kan blive urolige når det er for mørkt – så det er en fordel at lokalet er blevet lysere. Måske kan hestene mærke, hvordan personalet har det – og vi har fået det bedre,” fortæller Margareta Uhlhorn.

Mindre træthed

På en typisk arbejdsdag befinder størstedelen af personalet sig op til otte timer på stuer, hvor der tidligere var mørke, men som i dag har Ergonomisk Lys.

I beskriverrummet med otte arbejdsstationer anvendes det røde lys til at optimere billedkvaliteten og samtidig give personalet det lys, som de behøver for at trives.

_DSC0020

”Medarbejderne har fået mere energi og vi er mindre trætte. Ergonomisk Lys har betydet meget for vores arbejdsmiljø,” forklarer Margareta Uhlhorn.

For at sikre, at lyset var optimalt i forhold til arbejdet på Universitetsdjursjukhuset har Chromaviso tilpasset lyset efter monteringen, samt givet både det tekniske og kliniske personale en instruktion i at bruge lyset, samt i lysets betydning for personalets arbejde og trivsel.


Lysindstillinger

Belysningen er skræddersyet til brugernes behov på hver stue, og indeholder skærddersyede lysindstillinger til før, under og efter procedure.

Lyset betjenes via Chromaviso specialdesignede betjeningspanel som betyder, at det rette lys altid kun er et tryk væk.

Et udsnit af lysindstillingerne på  Universitetsdjursjukhuset:

  • Vitt ljus till städning/ dagljus
  • Varmt vitt ljus
  • Rött-grönt
  • Grönt-rött

 

Derudover kan lyset skrues op og ned.