Skip to content
Tre kirurger under åben operation under hvidt lys
Ane Eskildsenseptember 8, 20212 mins læsetid

Forskning fra Lund Universitet: Det rigtige lys gør en forskel

Forskning fra Lund Universitet viser, at det rette lys gør en forskel for personalet. Særligt et balanceret lys under operationer skaber et bedre arbejdsmiljø – hvorfor Skånes nye universitetshospital i Malmö har valgt et højt specialiseret lys fra Chromaviso til alle nye operationssale. 

Anstrengte øjne, ondt i nakken, hovedpine og træthed er udfordringer for kirurger, sygeplejersker og andet personale i operationsmiljøer. Universitetslektor Hillevi Hemphälä fra Lund Universitet har forsket i belysning på operationsstuer siden 2013, og har skrevet en PhD om emnet samt udgivet flere videnskabelige publikationer. Sammen med hospitalet i Helsingborg har Hillevi Hemphälä sammenlignet forskellige lysindstillinger til kikkertkirurgi og åben kirurgi. Under kikkertkirurgi er målet at skabe et lysmiljø, som understøtter et skærmbillede med tydelige kontraster uden reflektioner.

— Vores forskning fra Helsingborg Hospital viser at personalet i studiet foretrækker farvet lys under kikkertkirurgi fremfor hvidt lys, forklarer Hillevi Hemphälä.

Kirurger i gang med operation på hybridstue

Åben kirurgi giver lysudfordringer 

Udfordringen under åben kirurgi er overgangen fra den kraftfulde operationslampe til stuens grundbelysning.

— Luminansforholdet er højt, og det skaber en kontrastblænding, der belaster øjnene. Sygeplejerskerne kan fx have svært ved at se værktøj på grund af blændingen, fortæller Hillevi Hemphälä.

For at imødekomme denne udfordring udviklede Hillevi Hemphälä sammen med Chromaviso et koncept, hvor grundbelysningen øges, for at kunne dæmpe lyset fra operationslampen. Løsningen er efterfølgende blevet undersøgt i et forskningsprojekt, som viste, at løsningen skabte et optimalt og balanceret lysmiljø.

Grafik af Chroma Zona Triple White konceptet der optimerer lysjævnheden i rummet

Lyskvaliteten gør en forskel

Lys har betydning for det gode arbejdsmiljø, personalets velbefindende og præstation. Men der er stor forskel på lys, og her peger Hillevi Hemphälä på blændning og flimmer, som to områder, der kan forårsage stor skade. Forekomsten af flimmer er en indikation på lav kvalitet af den driver, som strømforsyner LED-armaturet.

— Temporal lysmodulation, som kan give anledning til både visuelt og ikke-visuelt flimmer, skaber store problemer for mange, men bliver ofte overset, fordi det ikke altid er synligt med det blotte øje. Hvis lyset skal være flimmerfrit, stilles der høje krav til lyskvaliteten. Nye standarder er på vej, som skal gøre det nemmere at vurdere lysets kvalitet, fortæller Hillevi Hemphälä.

Blandt andet er det vigtigt, at lyset er flimmerfrit i hele dæmpningsprofilen, altså også ved de lave belysningsstyrker.

Hillevi Hemphälä fra Lund Universitet

Valgt til det nye hospital i Malmö

Baseret på Hillevi Hemphäläs forskning har Chromaviso videreudviklet konceptet til operationer i åben kirurgi. Det nye opgraderede koncept hedder Chroma Zona Triple White, og løsningen er valgt til det nye hospitalsbyggeri i Malmö, som skal stå klart i 2023. Her får 19 operationsstuer og 4 store hybridsstuer lysløsningen til åben kirurgi og kikkertkirurgi. Løsningen opfylder ”no effect” i standarden IEEE PAR1789 samt grænseværdierne PstLM ≤ 1 og SVM ≤ 0,4 for dæmpning >5% af maksimal lysstyrke.

Om løsningen til åben kirurgi

Baseret på Hillevi Hemphäläs forskning har Chromaviso udviklet konceptet Chroma Zona Triple White:

  • Synkronisering af luxniveau og farvetemperatur mellem grundbelydning og OP-lampen
  • Optimering af lysjævnheden i rummet – fra operationsbord/ område til yderste punkt i forhold til EN12464-1
  • Høje luxtal: 5000–6000 lux på operationsbordet/ arbejdsområdet 3×3 meter
  • Dæmpbart uden flimmer i hele dæmningsprofilen i følge IEEE1789-2015 samt med værdien PstLM ≤ 1 og SVM ≤ 0,4 for dæmpning >5% af maksimal lysstyrke
  • Armaturer – med kraftfuldt lys og lav blænding – reducerer antallet af armaturer i loftet. Det sikrer mere plads til lyddæmpning, for at skabe et godt akustisk arbejdsmiljø, samt øget fleksibilitet for andet loftshængt mediko-teknisk udstyr. 

RELATEREDE ARTIKLER