Menu

Centralsjukhuset i Karlstad tænder for de nyeste teknologier

Når Centralsjukhuset i Karlstad åbner det nybyggede operationshus, skal sundhedsfremmende lysløsninger understøtte det gode patientforløb og forbedre arbejdsmiljøet.

Tobias Kjellberg

Centralsjukhuset i Karlstad står i 2016 klar med et topmoderne og fremtidssikret operationshus på 7800 kvm. Med byggeriet går Värmland foran med nyeste teknologier og en klar vision.

”Det skal være fremtidens operationshus – med patienten i centrum. Vi skaber rammerne for et nyt patientflow, hvor patienten kun skal ét sted hen. Samtidig har vi fokus på et godt arbejdsmiljø og fleksibilitet. Her spiller belysning en vigtig rolle,” fortæller Hälso og Sjukvårdschaf Tobias Kjellberg.

Med Ergonomisk Lys får Centralsjukhuset den højeste standard inden for belysning. Styringen fungerer rigtig godt, og kan tilpasses til arbejdet på den enkelte stue.

Linus Idemark, project manager fra Sweco

Operationsstuer med zoneopdelt, farvet lys
Belysningen er et af de områder, som Landstinget i Värmland har prioriteret højt. Til samtlige 27 operationsstuer er installeret Ergonomisk Lys fra danske Chromaviso – et lyskoncept som har en dokumenteret effekt på kvalitet og arbejdsmiljø.

”Med den rette belysning skaber vi et bedre arbejdsmiljø for personalet og gode omgivelser for patienterne. Vi anvender allerede i dag Ergonomisk Lys på flere operationsstuer med gode resultater. Personalet melder om mindre træthed, og kombinationen af komplementærfarverne rød og grøn forbedrer billedkvaliteten på skærmen og skaber et balanceret og godt lys i hele rummet. Ved at installere det på alle operationsstuer i det nye hus, sikrer vi, at det bliver anvendt under alle operationer,” fortæller Tobias Kjellberg.

Billede 18-11-2015 13.20.17
Billede 18-11-2015 13.17.06

Ergonomisk Lys inddeler en operationsstue i farvede lyszoner, som er tilpasset de forskellige arbejdsfunktioner. Lyset er programmeret med en række grundindstillinger til før, under og efter procedure.

”Med Ergonomisk Lys får Centralsjukhuset den højeste standard inden for belysning. Styringen fungerer rigtig godt, og kan tilpasses til arbejdet på den enkelte stue,” siger projektleder Linus Idemark fra Sweco, som er Rådgivende Ingeniører på byggeriet.

Vi ved, at patienter hurtigere kommer sig med døgnrytmelys. Vi tror på, at lyset har en stor effekt – også på personalet. Derfor har vi valgt at prioritere det.

Tobias Kjellberg, Healthcare manager

 

Døgnrytmelys til patienter og personale
Derudover får det nye operationshus Ergonomisk Døgnrytmelys fra Chromaviso på 18 opvågningspladser, fem overvågningsrum og 9 intensivstuer. Det er en sundhedsfremmende lysløsning, som understøtter kroppens naturlige døgnrytme hos patienter og personale. Kombinationen af de to lyskoncepter giver en helstøbt belysning.

”Vi ved, at patienter hurtigere kommer sig med døgnrytmelys. Vi tror på, at lyset har en stor effekt – også på personalet. Derfor har vi valgt at prioritere det,” fortæller Tobias Kjellberg.

Lysløsningen er genstand for internationale forskningsprojekter, hvor effekten af lyset på patienter og personale måles i forhold til søvn, trivsel, liggetid, sygefravær mv.

flow-01

”Lyset er kraftigst midt på dagen for at simulere dagslys og opnå en fysiologisk effekt. Om natten tændes et specialudviklet natlys, som sikrer personalet optimal belysning samtidig med, at kroppens døgnrytme ikke forstyrres,” fortæller Innovationschef i Chromaviso, Torben Skov Hansen.

Natlyset er bredspektret og indeholder alle farver, undtagen dem, som primært påvirker kroppens vågenhed og natten. Det betyder, at personalet har gode visuelle forhold, uden at det påvirker kroppens døgnrytme og søvn.

Claus viser touchskærm
panel + touchskærm

Specialdesignet betjening øger brugbarheden
Betjeningen af lyset består af både centrale touch skærme i personalerummet og trykpaneler ved den enkelte sengeplads. Betjeningsuniverset er specialdesignet, og et resultat af mange års erfaring med at skabe fleksible og brugervenlige løsninger med høj brugbarhed, forklarer Torben Skov Hansen:

”Vi har haft fokus på at skabe nogle betjeningspaneler som passer til de forskellige behov. Personalet skal have overblik over alle sengepladserne og mulighed for at indstille lyset, alt efter hvilken behandling, stemning eller aktivitet de ønsker at understøtte. Og så har vi arbejdet med farver, ikoner og ord for at udvikle nogle brugervenlige og mere hjemlige trykknappaneler, der sidder i små opholdsnicher og i aktivitetsrum, hvor de både kan betjenes af personalet og patienterne.”

Vi har ikke haft problemer med leverancer eller idriftsættelse. Jeg forventer derfor, at jeg ikke får problemer med belysningen i fremtiden.

Leif Fransson, project manager ved MIDROC

Komplet løsning baseret på LED
Lyset anvender nyeste teknologier inden for LED.

”Det er en komplet løsning, og programmeringen, lyssætningen og fleksibiliteten er helt ny. På operationsstuerne får personalet det rette lys, præcist der, hvor de ønsker belysning. På intensiv får patienterne og personalet mulighed for at styre lyset tæt på hver sengeplads,” fortæller Leif Fransson, projektleder ved MIDROC, som er ansvarlige for el-entreprisen i byggeriet.

Driftsikkerheden har også været i fokus. Foruden de mange positive effekter af lyset og de nye teknologier, har fokus været på, at det skal være en driftssikker løsning.

”Vi har ikke haft problemer med leverancer eller idriftsættelse. Jeg forventer derfor, at jeg ikke får problemer med belysningen i fremtiden,” siger Leif Fransson.

Samarbejde mellem flere kompetencer
Det ambitiøse belysningsprojekt er lykkedes på baggrund af et godt samarbejde på tværs i byggeprocessen – lige fra den indledende rådgivning, til projektering, implementering og ibrugtagning.

Chromaviso har været en god samarbejdspartner siden 2007, hvor vi installerede Ergonomisk Lys første gang.

Tobias Kjellberg, Healthcare manager

”I projekteringen arbejdede vi tæt sammen med Chromaviso, og sammen gennemgik vi rum for rum. Det har betydet, at vi ramte rigtigt første gang. Det er fantastisk med tanke på, at det er den største og mest avancerede installation i Sverige,” fortæller Linus Idermark.

At valget faldt på den danske belysningsvirksomhed er er resultat af en grundig beslutningsproces og flere års samarbejde og dialog om forskellige muligheder.

”Chromaviso har været en god samarbejdspartner siden 2007, hvor vi installerede Ergonomisk Lys første gang. De leverer meget kompetent rådgivning, og har gennem årene bevist, at de også følger op med brugerimplementering. Så da vi skulle vælge leverandør til det nye byggeri overvejede vi faktorer som effekt, pris og kompetencer. Og her var vi alle enige om, at vi fik den bedste samlede løsning hos Chromaviso,” siger Tobias Kjellberg.

Brugeruddannelse
Lyset står nu klar, og derfor går projektet ind i en ny fase, som handler om at få brugerne undervist i at anvende lyset frem åbningen i marts 2016.

”Nu har vi skabt forudsætninger for, at uanset hvor du arbejdet i det nye hus, så har du adgang til optimal belysning. Det er der store forventninger til i personalegruppen, og det er Chromavisos næste opgave at lære dem op,” siger Tobias Kjellberg.

Teknisk undervisning
Undervisning i brug af lys

Chromaviso afholder løbende uddannelsesseancer og teknisk opfølgning i løbet af januar og februar.

”Når man vælger et sundhedsfremmende lys som vores, er det en afgørende opgave for os, at sikre alle brugere er klædt på til at betjene lyset og kender de forskellige muligheder og fordele lyset har. Det er også i denne fase, at vi kan justere lyset til afdelingens behov og patientkategori. Og endeligt, så bidrager dialogen med kunderne til vores fortsatte innovation,” forklarer Torben Skov Hansen.

FAKTA

Om Ergonomisk Døgnrytmelys
Ergonomisk Døgnrytmelys er et automatisk styret belysning, som understøtter kroppens naturlige døgnrytme. Lyset er kraftigst midt på dagen og om natten tændes et specialudviklet natlys, som sikrer personalet optimal belysning samtidig med, at kroppens døgnrytme ikke forstyrres.

Lyset er baseret på en klinisk valideret lysprotokol som forener hensyn til patientkategori og afdelingens rytme. Løsningen tilbyder desuden skræddersyede lysindstillinger til udvalgte zoner, aktiviteter og akutsituationer. Et specialdesignet betjeningsunivers betyder, at den optimale belysning altid kun er et tryk væk.

OM ERGONOMISK LYS
Ergonomisk Lys er et farvet lys til operations- og undersøgelsesstuer. Lysløsningen består af den effektive kombination af grønt og rødt lys, som giver dokumenterede resultater i form af arbejdsmiljø, kvalitet i procedure og patientsikkerhed.

Belysningen er tilpasset brugernes behov på den enkelte stue og indeholder skræddersyede lysindstillinger til udvalgte zoner og arbejdsgange før, under og efter procedure. Et specialdesignet betjeningsunivers betyder, at den optimale belysning altid kun er et tryk væk.

Ergonomisk Lys er i dag standardbelysningen på de fleste sygehuse i hele Skandinavien, og flere og flere nybyggede sygehuse vælger at installere Ergonomisk Lys på samtlige operationsstuer.

 

Kontakt en Chromaviso-medarbejder