Skip to content
Hospitalsstue med døgnrytmelys
Ane Eskildsenmarts 12, 20182 mins læsetid

Lys med fokus på den enkelte patient på Centralsjukhuset i Karlstad

Med Døgnrytmelys på både opvågning og intensivafdelinger har Centralsjukhuset i Karlstad skabt et optimalt lysmiljø for både patienter og personale.

I 2015 fik en helt nybygget bygning på Centralsjukhuset i Karlstad døgnrytmelys på opvågningsafdelingen, UVA. Det viste sig hurtigt at have stor værdi, og derfor besluttede sygehuset i 2017 at udbrede døgnrytmelys yderligere til intensivafdelingen IVA. Dermed står hospitalet i dag med en samlet lysløsning fra Chromaviso, hvor også alle 27 operationsstuer har sundhedsfremmende speciallys.

— Det gør en stor forskel i forhold til traditionelt lys. Nu når vi ved, det virker i vores ombyggede del af afdelingen, vil vi også gerne have det i resten, fortæller Hans Renberg, sygeplejerske på Centralsjukhuset Karlstad.

Dokumenteret i forskning

Chroma Zenit Døgnrytmelys fra Chromaviso er baseret på viden om døgnrytme, søvn og lys. I 2017 offentliggjorde et internationalt forskningsprojekt fra Rigshospitalet, Det første store kliniske studie i døgnrytmelys. Resultatet viste, at Chroma Zenit Døgnrytmelys har en signifikant positiv effekt på behandlingskritiske faktorer som døgnrytme, depression og træthed blandt patienter.

På IVA i Karlstad har døgnrytmelyset været en vigtig del af indsatsen med at stabilisere patienternes døgnrytme og tilstand, forklarer afdelingschef, Carina Eriksson.

— Vi har fokus på at skabe en døgnrytme for vores patienter, da det har betydning for deres heling og helbredelse. Døgnrytmen er også vigtig for, om de mister fornemmelsen for, hvad tid på døgnet det er. Her spiller døgnrytmelyset en vigtig rolle, siger hun.

En hospitalsstue i de forskellige faser af døgnrytmelyset

Indstilles for hver patient

Døgnrytmelyset giver mulighed for at skabe ro omkring patienten i det komplekse hospitalsmiljø. Lyset er zoneinddelt, hvilket betyder, at personalet kan indstille lyset individuelt ved hver patient.

Bedre arbejdsmiljø

For personalet har døgnrytmelyset betydet et løft i arbejdsmiljøet og den generelle trivsel.

— Jeg går mellem de forskellige afdelinger og der er stor forskel på lyset. Med døgnrytmelyset er der meget lyst om dagen og personalet er mere friske. Vi oplever mindre træthed, og lyset er skønt for øjnene og for sindet. Derudover ser vi detaljer bedre i døgnrytmelyset fordi det er rigtig god punktbelysning, fortæller Carina Eriksson.

Det forbedrede arbejdsmiljø er desuden med til at gøre sygehuset til et attraktiv arbejdsplads.

Natlyset er specialudviklet

Om natten er der mørkt ved patienten, for at understøtte den gode søvn. Skal personalet tilse en patient kan der tændes for enten et ravgult, varmt natlys eller hvis der er behov for mere lys, et varmt hvidt arbejdslys. Ved akutte situationer tændes for Fuldt lys.

Lyset om natten er bredspektret og uden de blå toner, som forstyrrer kroppens døgnrytme. Samtidig er det et godt og sikkert lys for personalet at færdes og arbejde i.

En patient ligger i en hospitalssang med spotlys foroven og ravfarvet døgnrytmelys på den resterende afdeling

IVA og UVA har Chroma Zenit Døgnrytmelys overalt på afdelingen. Løsningen er helhedsorienteret og tilgodeser både patienter og personale.

Brugervenligt betjeningspanel

Lyset styres ved hver sengeplads via et intuitivt betjeningsunivers med ikoner og tekst, som er udviklet i samarbejde med personalet.

— Det er vigtigt for os, at døgnrytmelyset er zoneinddelt for hver patient. Så alle patienter ikke vågner, når man tænder lyset hos én patient. Det giver et fokus på hver enkelt patient, og vi undgår unødige forstyrrelser, slutter Carina Eriksson.

RELATEREDE ARTIKLER