Skip to content
To sygeplejesker går og snakker sammen på en lang hospitalsgang i Chroma Zenit døgnrytmelys på Hudiksvall Sygehus
Ane Eskildsenjanuar 31, 20182 mins læsetid

Døgnrytmelys og musikintervention på Hudiksvall sygehus

Patienter med individuelle behov for lys samt en personalegruppe med skiftende vagter og tilhørerende søvnproblemer betød, at intensivafdelingen på Hudiksvall Sygehus valgte Chromaviso Døgnrytmelys. En helhedsorienteret løsning, som skaber de optimale rammer for både behandling og arbejdsmiljø.

Som det første sygehus i Sverige fik Hudiksvall Sjukhus i 2015 Døgnrytmelys på deres almene intensivafdeling. Løsningen er Chromavisos klinisk dokumenterede Døgnrytmelys som er tilpasset afdelingens rytme samt patienternes diagnose og behov. En helhedsorienteret døgnrytmeløsning som forener hensyn til både patienter og personale med både lys og lyd.

En hospitalsstue på Hudiksvall sygehus i forskellige døgnsituationer

Bedre søvn og mere energi

Løsningen er evidensbaseret i kliniske studier, følgestudier, brugerundersøgelser og i praksis på mere end 90 hospitaler. En brugerundersøgelse samt interviews på afdelingen på Hudiksvall Sjukhus viser, at døgnrytmelyset gør en stor forskel for både patienter og personale.

— Det er særligt vigtigt for os, fordi vi arbejder i tre skift. Mange havde svært ved at falde i søvn efter en nattevagt, men da vi fik lyset mærkede personalet hurtigt, at de følte sig mere friske på jobbet og sov når de kom hjem, fortæller Inga-Lill Bergsman, intensivchef på Hudiksvall Sjukhus.

Hun forklarer samtidigt, at personalet oplever døgnrytmelyset som værende behageligt at være og arbejde i samt at det sikrer et optimalt lys døgnet rundt, hvilket er afgørende for arbejdsmiljøet og sikkerheden.

Helhedsorienteret løsning

Døgnrytmelyset stabiliserer døgnrytmen og øger fornemmelsen for tid og sted. Det følger det naturlige lys og udvikler sig i en langsom, glidende bevægelse hele døgnet – fra lyset starter blidt op om morgenen, til det kraftige dagslys midt på dagen til det varme, blåtfri natlys. Lyset indstilles ved hver sengeplads, ud fra den enkelte patients ønsker og udfordringer, samt personalets behov for lys til den individuelle behandling. Desuden er lydmaskering og musikterapi integreret i løsningen, således at der samlet set skabes et miljø med fokus på integritet, ro og privatliv – i en åben arkitektur.

Patienterne får mere ro

Døgnrytmeløsningen har haft en positiv indvirkning på patienternes søvn og trivsel.

— De forskellige lysindstillinger er vigtige for patienten. Det sikrer det bedste miljø for, at patienterne kan sove godt, siger Pia Lago-Lengquist, sygeplejerske på sygehuset og hendes kollega, Kristina Löf, supplerer:

— Natlyset er godt, når der skal ro på, og det hvide lys bruger vi, når vi fx skal tage en blodprøve. Lysindstillingerne er et vigtigt supplement til den generelle døgnrytmebelysning, 

Udover søvn og ro viser brugerundersøgelsen, at personalet oplever en effekt på bl.a. patienternes risiko for at gå i delirium, depression og træthed. Det er resultater, som desuden er dokumenteret i internationale kliniske studier gennemført af Rigshospitalet, Harvard University og Aarhus Universitetshospital. Andre internationale studier har endvidere vist, at Døgnrytmelyset reducerer indlæggelsestiden og forbedrer patientens outcome. 

Sundhedspersonale arbejder på kontor på Hudiksvall Sygehus i Chroma Zenit døgnrytmelys

Overvågningsrum, sengepladser, enestuer og gange

Intensivafdelingen har Chromaviso Døgnrytmelys overalt. Lyset styres både ved hver sengeplads og centralt fra overvågningsrummet via et intuitivt betjeningsunivers. Når det er aften, og patienterne skal sove, slukker lyset ved patienterne, mens gange og overvågningsrum har et varmt, blåtfrit natlys, som ikke forstyrrer kroppens døgnrytme, men giver personalet det nødvendige lys til arbejdet.

Sygeplejerske anvender døgnrytemlysets betjeningspanel der hænger på væggen

Patient-orienterede lysindstillinger

Lysindstillingerne er udviklet i tæt dialog med personalet for at understøtte de forskellige situationer i løbet af døgnet. Om natten, når patienten ligger i mørke har personalet en række muligheder for at tænde lys, som forstyrrer patienterne mindst muligt. Fx en lille spot til simple behandlinger, eller et varmt, blåtfrit lys til beroligelse og tryghed. Der er koblet lydmaskering på for at skærme patienterne yderligere mod unødige forstyrrelser. Dvs. tændes for akutlyset sender højtalere støjmaskerende lyd ud, således at eventuel støj ikke forstyrrer de øvrige patienter.

Grafik af resultaterne af døgnrytmelys på Hudiksvall Sygehus

 

RELATEREDE ARTIKLER