Menu

25 operationsstuer i Karlstad

Som det første hospital i Sverige, har det nye operationshus tænkt belysning samlet – fra operationsstue til opvågning og intensiv. Det skaber et forbedret miljø for både patienter, læger og sygeplejersker. Lyskoncepterne er udviklet af danske Chromaviso og inddrager nyeste viden og forskning.

Karlstad Hybridstuen
Karlstad Opvågning
 

Centralsjukhuset i Karlstad åbnede i april det nye operationscentrum – et moderne hospitalsbyggeri klar til at understøtte fremtidens operationer og behov. En af de nye teknologier, som hospitalet har valgt, er specialbelysning til samtlige operationsstuer og døgnrytmelys til opvågning og intensiv.

”Med den rette belysning skaber vi et bedre arbejdsmiljø for personalet og gode omgivelser for patienterne” fortæller Hälso og Sjukvårdschaf Tobias Kjellberg.

Karlstad Operationsstue
Karlstad Operationsstue
 

Operationslys til kikkertkirurgi
Flere og flere operationer foregår i dag som kikkertkirurgi, og det har medført et fokus på, at den skånsomme metode for patienten, kan være hård for kirurgerne som nu arbejder foran skærme i timevis – og det er hårdt for øjnene. For at forbedre vilkårene for patienter, sygeplejesker og kirurger har samtlige 25 nye operationsstuer derfor Ergonomisk Lys. Det er et lyskoncept, som kombinerer farverne grøn og rød og deler stuen op i forskellige lyszoner, alt efter hvilken opgave der udføres. Resultatet er mindre belastning i øjnene, mindre træthed og øget kvalitet, lyder erfaringerne fra Centralsjukhuset.

Med den rette belysning skaber vi et bedre arbejdsmiljø for personalet og gode omgivelser for patienterne

Tobias Kjellberg, sundhedsdirektør

”Kombinationen af komplementærfarverne rød og grøn forbedrer billedkvaliteten på skærmen og skaber et balanceret og godt lys i hele rummet. Ved at installere det på alle operationsstuer i det nye hus, sikrer vi, at det bliver anvendt under alle operationer,” fortæller Tobias Kjellberg.

Lyskonceptet blev udviklet i 2006 af danske Chromaviso i samarbejde med læger og forskere og med udgangspunkt i de forskellige specialer og faggrupper på en operationsstue. Siden da er konceptet videreudviklet og i dag er det installeret på over 750 installationer i hele Skandinavien og med i flere forskningsprojekter. I Sverige har mere end 20 hospitaler valgt lysløsningen, herunder Södersjukhuset, Östra Sjukhus og Skånes Universitetssjukhus.

KarlstadRobotStue833
KarlstadRobotStue864
KarlstadRobotStue831
KarlstadRobotStue820
 

”Lyset er meget behageligt at arbejde i, og jeg har ingen refleksion på skærme. Når vi flytter rundt under en operation, så følger lyset med, vi skifter bare indstilling. Det er godt,” forklarer overlæge Marina Sorensson fra Centralsjukhuset, som opererer i lyset under både laparoskopi, robotkirurgi og åben kirurgi.

Hver stue har ni forudprogrammerede indstillinger og ikke to stuer er ens. Lysindstillingerne tilpasses den enkelte stue, således, at det understøtter de forskellige arbejdsgange, både før, under og efter operation.

”På Centralsjukhuset har vi været inde på samtlige stuer og programmere lyset ud fra de forskellige procedurer, brugernes behov samt vores viden om lys og erfaringer fra lignende installationer. Vi tilpasser farver og lysintensitet til rumforholdene, skærmenes placering og arbejdszoner. Under de komplekse operationer, som fx på hybridstuen anvendes flere forskellige lysindstillinger i løbet af samme operation, og derfor har vi fokus på at gøre betjeningen yderst brugervenlig og oplære hele personalegruppen i at anvende lyset,” forklarer direktør i Chromaviso, Claus Puggaard. Chromaviso er specialiseret i belysning til sundhedssektoren og har de sidste ti år haft sin daglige gang på hospitalerne.

Døgnrytmelys til opvågning og intensiv
Når operationen er overstået, flyttes patienten til opvågning. Her mødes man af et fuldautomatisk døgnrytmelys, som forandrer sig i takt med lyset uden for. Det står op med solen om morgenen, er kraftigst midt på dagen og om aftenen starter et blåtfrit, ravgult natlys.

flow

 

Komplet løsning baseret på LED
Det at tænke belysning samlet på et helt hospital, og samtidig fastholde den afgørende fleksibilitet på den enkelte operationsstue eller sengeplads, er helt ny.

I projekteringen arbejdede vi tæt sammen med Chromaviso, og sammen gennemgik vi rum for rum. Det har betydet, at vi ramte rigtigt første gang. Det er fantastisk med tanke på, at det er den største og mest avancerede installation i Sverige

Linus Idermark, rådgivende ingeniør, Sweco

”Det er en komplet løsning, og programmeringen, lyssætningen og fleksibiliteten er helt ny. På operationsstuerne får personalet det rette lys, præcist der, hvor de ønsker belysning. På intensiv får patienterne og personalet mulighed for at styre lyset tæt på hver sengeplads,” fortæller Leif Fransson, projektleder ved MIDROC, som er ansvarlige for el-entreprisen i byggeriet.

Samtidig anvender lyset nyeste teknologier inden for LED, uden at gå på kompromis med driftssikkerheden. Armaturerne er specialdesignet og kendetegnet ved at have en meget lav blænding, og dermed transportere lyset på en behagelig måde.

Det ambitiøse belysningsprojekt er lykkedes på baggrund af et godt samarbejde på tværs i byggeprocessen – lige fra den indledende rådgivning, til projektering, implementering og ibrugtagning.

”I projekteringen arbejdede vi tæt sammen med Chromaviso, og sammen gennemgik vi rum for rum. Det har betydet, at vi ramte rigtigt første gang. Det er fantastisk med tanke på, at det er den største og mest avancerede installation i Sverige,” fortæller Linus Idermark fra Sweco, som er Rådgivende Ingeniører på byggeriet.

KarlstadRobotStue864
KarlstadRobotStue862
 

At valget faldt på danske Chromaviso, er er resultat af en grundig beslutningsproces og flere års samarbejde og dialog om forskellige muligheder, forklarer Tobias Kjellberg

”Chromaviso har været en god samarbejdspartner siden 2007, hvor vi installerede Ergonomisk Lys første gang. De leverer meget kompetent rådgivning, og har gennem årene bevist, at de også følger op med brugerimplementering. Så da vi skulle vælge leverandør til det nye byggeri overvejede vi faktorer som effekt, pris og kompetencer. Og her var vi alle enige om, at vi fik den bedste samlede løsning hos Chromaviso.”

Chromaviso har drevet processen fra indledende analyse og rådgivning, projektering til integration, programmering, uddannelse af brugerne og opfølgning og finjustering. Lysløsningen stod klar som planlagt og har fungeret problemfrit fra dag et. Nøglen bag den smidige implementering og høje driftssikkerhed er ifølge Claus Puggaard:

”Høj driftssikkerhed starter allerede i analysen og rådgivningen. Her sikrer vi det rette set up og en grundig projektering. Når det hele er leveret og installeret starter endnu en afgørende fase, nemlig forankringen hos brugerne. Det skal være en naturlig del af deres rutiner at skifte lyset og bruge det aktivt, fordi det forbedrer deres arbejdsmiljø. Vi har installeret Ergonomisk Lys siden 2006, så vores produkter og implementering er gennemtestet for at sikre at det virker fra første operationsdag.”


FAKTA OM LYSLØSNINGEN
I alt 28.000 kvm. Komplet løsning fra operation til opvågning og intensiv.

Ergonomisk Lys på samtlige operationsstuer:
19 operationsstuer, 1 hybrid stue, 1 robotstue, 4 endoskopistuer, 2 ERCP stuer

Ergonomisk Døgnrytmelys på opvågning og intensiv:
18 opvågningspladser, overvågningsrum, intensiv sengepladser, gangarealer og fællesrum

Kontakt en Chromaviso-medarbejder

Se også