Skip to content
Afdelingssygeplejerske Jette Frederiksen
Ane Eskildsennovember 20, 20153 mins læsetid

Ergonomisk Lys på Ultralydsklinikken på Hvidovre Hospital

På Ultralydsklinikken på Hvidovre Hospital bliver gravide scannet. Under en scanning er det afgørende, at alle detaljer på billedet på skærmen ses tydeligt, og derfor valgte afdelingen i 2013 at installere Ergonomisk Lys på alle stuer. Lysløsningen betjenes via et brugervenligt betjeningspanel på hver stue.

Inden afdelingen fik installeret Ergonomisk Lys foregik alle procedurer i næsten mørklagte rum. Under scanning var der kun belysning af en enkelt lampe med svagt indirekte lys.

— Det gør en stor forskel, at vi nu har god belysning i rummet hele tiden – både for patienter og personale. Det er meget behageligt at arbejde i, forklarer afdelingssygeplejerske Jette Frederiksen.

Sygeplejerske sidder og observerer scanningsbilleder

Lysløsningen på Hvidovre Hospital indeholder fire forskellige indstillinger, som alle er udviklet særligt til Ultralydsklinikken. Chromavisos lyseksperter kortlagde sammen med personalet arbejdsflowet på afdelingen og deres behov før, under og efter procedure. Herefter blev forskellige farvekombinationer testet indtil de optimale indstillinger var på plads.

Fleksibel løsning sikrer rette lys

— Vi havde en god dialog omkring lysindstillingerne. Vi fortalte om vores behov og arbejde og Chromaviso bød ind med ekspertise om komplementærfarver og anbefalinger til, hvilke farver, som er optimale til ultralyd. Vi er endt med fire indstillinger som vi er meget tilfredse med og som giver os flere muligheder. Det er en fleksibel løsning, som sikrer, at vi får det rette lys, siger Jette Frederiksen.

Under en scanning kan personalet vælge hvilken farve ultralydbilledet skal have – enten den almindelige sort-hvide (”gray-scale”) eller et billede med mere brun-orange nuancer (”sepia”). Uanset hvilken farve de vælger, har de nu et lys som understøtter deres arbejde og får kontrasterne og detaljerne til at stå tydeligere frem på skærmen.

Jordemoder foretager scanning i violet lys

Mere dagslys og mindre lyssky

Som en del af opfølgningen og brugertræningen har Chromaviso afholdt møder med brugerne på afdelingen, hvor de forskellige lysindstillinger blev gennemgået og diskuteret.

— Jeg er meget glad for vores Sepia lys og bruger det altid. Jeg ser strukturer på billederne bedre, og slapper mere af i øjnene. Det gør en stor forskel, siger Mette Tindholdt, jordemoder. 

Ifølge Mette Tindholdt har det nye lys desuden haft betydning for hendes lysskyhed.

— Jeg er mere frisk efter arbejde og mindre lysfølsom, når jeg kommer udenfor. Lyset føles ikke så skarpt, og jeg behøver ikke længere solbriller, når jeg kører ud af parkeringskælderen, forklarer hun.

Mette Tindholdt er desuden begyndt at bruge indstillingen dagslyssimulering mellem scanningerne, for at få et boost af lys midt på dagen.

Det er dokumenteret, at et kraftigt lys i løbet af dagen bidrager til mere energi og har en positiv betydning for døgnrytme og søvn. Derfor anbefaler Chromaviso, at personalet sørger for at bruge dagslyssimulering mellem procedurerne.

Driftssikker løsning

Hvidovre Hospital har installeret Ergonomisk Lys på 36 stuer fordelt på hele hospitalet. Driftssikkerheden har medarbejder i Drift og Teknik, Henning Frederiksen, bemærket:

— Vi har haft lyset på Ultralydsklinikken i to år, og der har ikke været behov for mig en eneste gang. Når jeg kan holde mig væk, så er det et tydeligt tegn på, at det fungerer godt.

Om løsningen på Hvidovre Hospital

  • 11 stuer. Afdelingen har ca. 23.000 ultralyds undersøgelser årligt.
  • Alle stuer har Chromavisos blå betjeningspanel med fire indstillingsmuligheder
  • De fire forskellige lysindstillinger er:
    • Rengøring/ dagslyssimulering – et kraftigt hvidt lys
    • Patientlys – en varm modtagelse
    • Rødt-gråt/sort lys – et violet lys som komplementerer de sort/ hvide billeder
    • Sepia – et turkis lys som komplementerer de brun-orange billeder

Om Ergonomisk Lys

Ergonomisk Lys er et fleksibelt, zoneopdelt farvet lys til operations- og undersøgelsesstuer. Lyset er tilpasset de forskellige arbejdsfunktioner før, under og efter en procedure og betjenes nemt via et specialudviklet betjeningspanel.

Ergonomisk Lys består af hvidt og farvet lys, hvilket giver resultater i form af forbedret billedkvalitet, mindre refleksion, reduceret træthed og øget sikkerhed.

Lyset anvendes og anbefales af førende forskere og læger i Nordeuropa.

RELATEREDE ARTIKLER