Menu

Evidensbaseret Døgnrytmelys – det oplagte valg til Örebro Universitetssygehus

Lys baseret på forskning. Det var en fundamental prioritering, da belysning skulle vælges til Örebro Universitetssygehus intensiv- og neuro-intermediær afdeling

”Når vi nu får chancen for at bygge moderne, så skal vi bygge moderne.”

Sådan lød det da Ulrika Thörn, medicinteknisk ansvarlig intensivsygeplejerske på IVA Örebro Universitetssygehus, fik ansvaret som bygge- og flytningskoordiantor ved det nye H-hus projekt. Intensivafdelingen blev udvidet med i alt 40 pladser sammen med en ny neruro-intermediær afdeling. Projektet startede i 2016 og Thörn var med til at bestemme, hvilken belysning der skulle tages i brug. Her blev Chromaviso evidensbaseret døgnrytmelys valgt.

”Der var aldrig nogen tvivl om, at vi skulle have godt lys.” siger Thörn. ”Vi arbejder altid ud fra videnskab i alt vi foretager os. Da der findes forskning på dette område, er det klart vi vil gå ud fra det. Det var den bagvedliggende forskning som gjorde løsningen var interessant.”

Arbejdsmiljø og patientpleje

En øget trivsel for personalet samt forbedret patientpleje var to betydningsfulde faktorer.

”Et at de store problemer intensivpatienterne oplever, er at de ikke får nogen døgnrytme, da den forstyrres hele tiden” siger Thörn. Patienterne kan få hallucinationer og forandret virkelighedsopfattelse. Kan man gøre noget for at patienter kan få en bedre døgnrytme, så er det det værd.”

Ulrika Thörn, medicinteknisk ansvarlig intensivsygeplejerske på IVA Örebro Universitetssygehus

Valget af leverandør

Da det var tid til at vælge belysning så besøgte Thörn og hendes kolleger forskellige sygehuse for at se hvilke løsninger, der er taget i brug andetsteds. Et af disse besøg var på Hudiksvall Sygehus. Der havde man valgt evidensbaseret døgnrytmelys fra Chromaviso. Udover at være tilfreds med resultatet, så var det en tydelig vejledning fra Chromaviso, som Thörn værdsatte.

”Chromaviso har et koncept. De ved hvad forskningen viser, de ved at andre er synes om det og de ved hvilken rolle løsningen kan spille mellem tilfredshed og forskning. De kommer med et forslag og de kan tilpasse dem så det bliver godt. Det føltes som en helhedsløsning, hvilket jeg må sige tiltalte os.” beretter Thörn.

Oplever allerede en forskel

Da døgnrytmelyset for nyligt blev installeret på afdelingen, kan det tage noget tid før Thörn kan foretage en repræsentativ evaluering af dens effekt. Hun bemærker dog allerede en forskel.

”Det er fantastisk midt på dagen at have det rigtige arbejdslys. Når man opholder sig de nye lokaler føler man en enorm forskel i lyset. Man kan blive lidt nedtryk når man kommer over i den gamle afdeling, bare lysmæssigt. Det kan allerede bemærkes der.”

Nøglefærdig løsning

I samarbejde har Chromaviso leveret en helhedsorienteret leverance med implementering af lysløsningen. For at sikre optimal effekt og tilfredshed så har Chromaviso trænet personalet i brugen af døgnrytmelyset.

”Der har været opfølgning, justeringer, bedre tider osv. for at sikre en god løsning. Det er intet problem at ringe, hvis der er noget. Jeg er tilfreds,” siger Thörn.

Fakta om Chromaviso

Chromavisos døgnrytmelys hedder Chroma Zenit og er evidensbaseret samt klinisk dokumenteret på bl.a. Rigshospitalet i København. Lyset udvikler sig i takt med døgnet – i en lang, glidende overgang. Om natten skaber lyset biologisk mørke – et blå-frit lys, designet til at skabe tryghed og orientering for både patienter og personale – uden at forstyrre døgnrytmen.

Chromaviso er førende eksperter indenfor døgnrytmelys til intensivafdelinger/rehabilitering, psykiatri samt demensområdet. Døgnrytmedesignet er tilpasset efter diagnoser og de specifikke miljøer – det bliver en aktiv del af behandlingen, som i visse tilfælde kan erstatte medicin. Løsningen er baseret på erfaring fra +120 sygehuse med +2000 lysinstallationer i Skandinavien. I Sverige er lysløsningen bl.a. installeret på Skåne Universitetssygehus, Centralsygehuset Karlstad, Uppsala Sygehus, Skaraborg Sygehus i Skövde og Värnamo Sygehus.

Kontakt en Chromaviso-medarbejder

Se også