Skip to content
Ulrika Thörn, medicinteknisk ansvarlig intensivsygeplejerske på Örebro Universitetssygehus
Ane Eskildsendecember 3, 20202 mins læsetid

Døgnrytmelys – det oplagte valg til Örebro Universitetssygehus

 

Lys baseret på forskning. Det var en fundamental prioritering, da belysning skulle vælges til Örebro Universitetssygehus intensiv- og neuro-intermediær afdeling

— Når vi nu får chancen for at bygge moderne, så skal vi bygge moderne.

Sådan lød det da Ulrika Thörn, medicinteknisk ansvarlig intensivsygeplejerske på IVA Örebro Universitetssygehus, fik ansvaret som bygge- og flytningskoordiantor ved det nye H-hus projekt. Intensivafdelingen blev udvidet med i alt 40 pladser sammen med en ny neruro-intermediær afdeling. Projektet startede i 2016 og Ulrika Thörn var med til at bestemme, hvilken belysning der skulle tages i brug. Her blev Chromaviso evidensbaseret døgnrytmelys valgt.

— Der var aldrig nogen tvivl om, at vi skulle have godt lys, siger Ulrika Thörn og fortsætter: 

— Vi arbejder altid ud fra videnskab i alt vi foretager os. Da der findes forskning på dette område, er det klart vi vil gå ud fra det. Det var den bagvedliggende forskning som gjorde løsningen var interessant.

Arbejdsmiljø og patientpleje

En øget trivsel for personalet samt forbedret patientpleje var to betydningsfulde faktorer.

— Et at de store problemer intensivpatienterne oplever, er at de ikke får nogen døgnrytme, da den forstyrres hele tiden. Patienterne kan få hallucinationer og forandret virkelighedsopfattelse. Kan man gøre noget for at patienter kan få en bedre døgnrytme, så er det det værd, forklarer Ulrika Thörn.

Ulrika Thörn, medicinteknisk ansvarlig intensivsygeplejerske på Örebro Universitetssygehus

Valget af leverandør

Da det var tid til at vælge belysning så besøgte Ulrika Thörn og hendes kolleger forskellige sygehuse for at se hvilke løsninger, der er taget i brug andetsteds. Et af disse besøg var på Hudiksvall Sygehus. Der havde man valgt evidensbaseret døgnrytmelys fra Chromaviso. Udover at være tilfreds med resultatet, så var det en tydelig vejledning fra Chromaviso, som Ulrika Thörn værdsatte.

— Chromaviso har et koncept. De ved hvad forskningen viser, de ved at andre synes om det, og de ved hvilken rolle løsningen kan spille mellem tilfredshed og forskning. De kommer med et forslag, og de kan tilpasse dem så det bliver godt. Det føltes som en helhedsløsning, hvilket jeg må sige tiltalte os, siger hun.

Oplever allerede en forskel

Da døgnrytmelyset for nyligt blev installeret på afdelingen, kan det tage noget tid før Ulrika Thörn kan foretage en repræsentativ evaluering af dens effekt. Hun bemærker dog allerede en forskel.

— Det er fantastisk midt på dagen at have det rigtige arbejdslys. Når man opholder sig i de nye lokaler, føler man en enorm forskel i lyset. Man kan blive lidt nedtryk når man kommer over i den gamle afdeling, bare lysmæssigt. Det kan allerede bemærkes der, siger hun.

Nøglefærdig løsning

Chromaviso har leveret en helhedsorienteret leverance med implementering af lysløsningen. For at sikre optimal effekt og tilfredshed så har Chromaviso trænet personalet i brugen af døgnrytmelyset.

— Der har været opfølgning, justeringer, bedre tider osv. for at sikre en god løsning. Det er intet problem at ringe, hvis der er noget. Jeg er tilfreds, slutter Ulrika Thörn.

 

RELATEREDE ARTIKLER