Skip to content
Plejehjemsleder hjælper ældre borger med at anvende betjeningspanelet til døgnrytmelyset fra Chromaviso
Ane Eskildsenoktober 27, 20153 mins læsetid

Døgnrytmelys skal hjælpe ældre til at få energi, spise og sove godt

Plejeboligerne Sønderskovhus i Lystrup har i oktober 2015 installeret Ergonomisk Døgnrytmelys. Lyset er skræddersyet til brugernes behov – og understøtter kroppens naturlige døgnrytme hos både beboere og personale.

I forbindelse med en renovering af plejeboligerne i Lokalcenter Sønderskovhus har i alt 12 plejeboliger, spisestue, dagligstue og flere aktivitetsrum installeret Ergonomisk Døgnrytmelys fra Chromaviso.

— Lyset skal give beboere alt det lys, de har behov for om dagen, for at de kan sove godt om natten. De skal få en normal døgnrytme. Jeg er meget inspireret af potentialet i det nye lys, og tilfreds med, at det er tilpasset vores beboeres rytme, fortæller Conny F. Christensen, leder af Plejeboligerne Sønderskovhus.

To døgnrytmer

Ergonomisk Døgnrytmelys er et automatisk styret lys. Det er baseret på en klinisk valideret lysprotokol og følger en fast rytme hele døgnet for at sikre kroppens gode døgnrytme. Derudover indeholder lyset flere lysindstillinger, som er tilpasset centrets forskellige aktiviteter.

— Vi har fået et lys som passer til vores beboeres behov. Vi kan vælge imellem to døgnrytmer – enten A eller B. Det er fordi flere af vores beboere ønsker at sove længe og har brug for den ekstra søvn, forklarer Conny F. Christensen. I plejeboligerne bor både enlige og ægtepar og flere med demens.

Portræt af plejehjemsleder Conny F. Christensen fra PlejeCenter Lystrup

Effekten kan mærkes

Personalet har i samarbejde med Chromavisos lyseksperter udviklet lysindstillingerne Hygge og Aktivitet. Og fra første dag er de blevet anvendt aktivt i hverdagen.

— Muligheden for at bruge lyset til at understøtte beboernes trivsel er spændende. Nogle beboere er passive, og her tænder vi for vores Aktivitetslys for at gøre dem mere aktive. For eksempel inden måltider, så de også får lyst til at spise mere. Omvendt kan vi med vores Hyggelys få beboere til at falde til ro og slippe angst og uro. Vi kan berolige dem, der eventuelt er på vej i delir, forklarer Conny F. Christensen.

Lyset kan berolige de urolige

Netop det afslappende Hyggelys skaber nærmest øjeblikkelig ro på en stue.

— Jeg var ved en beboer, som var meget oprørt. Jeg vendte hende væk fra vinduet og lyset udefra, og tændte i stedet Hyggelyset. Hun faldt straks til ro, siger SOSU-assistent Bjørk Dãnjalsdottier, som også på egen krop mærker effekten af lyset.

— Det kan få en stor effekt på borgerne, for der er stor forskel på lyset. Jeg kvikker selv mere op med det nye dagslys, hvor det dæmpede lys er godt til hygge eller klargøring til natten. Conny F. Christensen tilføjer at personalet også ændrer overordnet adfærd med det nye lys.

— Når vi sænker belysningen til Hyggelys, sænker vi også automatisk vores stemmer og vi falder selv mere til ro, siger Conny F. Christensen.

Intuitiv betjening giver tryghed

Betjeningen er specialdesignet af Chromaviso til at være brugervenlig og passe ind i de hjemlige omgivelser. I alle plejeboliger er der opsat trykknapspaneler, og selvom det oftest er personalet, der håndterer lyset, har beboerne også taget den nye belysning til sig.

— Det er spændende med det nye lys. Det er behageligt og nemt at finde ud af, fortæller Erik Andersen, som bor sammen med sin hustru Bente.

To ældre borgere drikker kaffe i deres plejebolig med Chromavisos døgnrytmelys

Personalet kan desuden danne sig et overblik over belysningen i alle rum via en central touch skærm på kontoret. Herfra kan de også styre lyset og komme akutte situationer i forkøbet.

— Vi tænder på fuldt lys, inden vi går hen til en alarm. Det giver en tryghed for borgeren, som så ved, at vi har hørt dem, og vi er på vej, fortæller Conny F. Christensen.

Center for frihedsteknologi ved Aarhus Kommune er partner i projektet. De arbejder med, hvordan nye innovative teknologier kan give de ældre borgere friheden til at få et så normalt liv som muligt og en god nattesøvn.

Se TV2 indslag om løsningen her.

FAKTA

Betjeningen og lysindstillingerne

Døgnrytmelyset: Lyset står op om morgenen, er kraftigst midt på dagen og om aftenen tændes et specialudviklet natlys. Enten som A eller B, afhængigt af, om beboerne ønsker at sove længe.

Aktivitet: Et kraftigt hvidt og blåligt lys, som giver energi til aktiviteter.

Hygge: Et dæmpet, varmt og gulligt lys, som skaber balance og ro på en stue.

Der kan skrues op og ned og slukkes for lyset.

Om løsningen på Plejeboligerne Sønderskovhus

Ergonomisk Døgnrytmelys er sundhedsfremmende belysning hele døgnet. Det er et automatisk styret lys, som understøtter den naturlige døgnrytme hos patienter og personale.

  • 12 plejeboliger, spisestue, dagligstue og flere aktivitetsrum har Ergonomisk Døgnrytmelys
  • Adfærdsstimulerende lys – fremmer den gode søvn, appetit mv.
  • Specialudviklet natlys – sikrer personalet optimal belysning samtidig med, at kroppens døgnrytme ikke forstyrres
  • Lyset betjenes med fem grundindstillinger på alle stuer via trykknap og centralt via en touch skærm
  • Nyeste teknologier inden for LED med energieffektive lyskilder

 

RELATEREDE ARTIKLER