Skip to content
Arkitekttegning af plejehjemmet Ryttershov i Sverige
Ane Eskildsenmaj 16, 20223 mins læsetid

Ulricehamn kommune satser på døgnrytmelys i fremtidens ældrepleje

Det nye plejehjem Ryttershov i Ulricehamn kommune bliver det første plejehjem med evidensbaseret døgnrytmelys i Sverige – og det største døgnrytmeanlæg i hele Skandinavien. Belysningen i det nye byggeri skal afspejle kommunens høje kvalitetskrav og skabe de bedste forhold for beboere og personale.

Projektet er kommet godt i gang, og i 2024 er første del af plejehjemmet klar til indflytning – hele boligen står klar i 2026. Døgnrytmelyset fra Chromaviso kommer til at blive installeret i alle lejligheder, fællesarealer og kontorer og skaber en sammenhængende sundhedsfremmende løsning.

— Vi bygger ikke bare et hus men et helt sammenhængende miljø. Vi bygger det indefra med viden om farvesammensætning og med udgangspunkt i måden at arbejde på, brugssammenhæng og det unikke miljø, siger Anna-Karin Asp, driftsleder for kommunens plejehjem.

Forventningerne på Ryttershov

På Ryttershov er forventningerne til døgnrytmelyset store. Beboerne skal have en bedre livskvalitet, sove bedre, føle mindre uro, have øget trivsel og ikke mindst komme til at opleve de videnskabelige og kliniske resultater, som forskningen viser. Men døgnrytmelys er også en investering i personalet, som er sundhedsvæsenets største ressource, forklarer Anna-Karin Asp:

— Ligesom de ældre skal personalet have de bedste vilkår, og flere skal have lyst til at arbejde på Ryttershov. Man skal have det godt, sove godt og opleve mindre træthed, når man har arbejdet om natten. For os er døgnrytmelys er en investering i personalet, siger hun.

Kommunens forventninger kommer fra forskningsstudier, som har dokumenteret effekten af døgnrytmelys hos både demensramte beboere, indlagte patienter og personale. Samtidigt er løsningen implementeret med stor positiv effekt på adskillige hospitaler i hele Sverige og udbredt på plejehjem i Danmark.

Arkitekttegning af plejehjemmet Ryttershovs baggård

Store visioner på Ryttershov

Ryttershov er et innovativt og detaljeorienteret plejehjem, som vil skabe optimale forhold for sine beboere. Samtidigt er plejehjemmet et videns- og demenscenter for mennesker med kognitiv funktionsnedsættelse.

Sundhedsfremmende døgnrytmelys er en lige så vigtig del af det brugerorienterede koncept på Ryttershov som funktionelle rum og boliger.

— Hele Ryttershov og miljøet med alt fra stuer, fællesarealer, haver og gårdhaver skal tilpasses ud fra behovene hos mennesker med demens, forklarer Anna-Karin Asp og fortæller videre om valget af Chromaviso som leverandør af døgnrytmelys til Ryttershov:

— Vi har studeret døgnrytmelyset meget nøje og overvejet løsninger fra flere forskellige leverandører. Vi endte med at vælge Chromavisos løsning, fordi den er helhedsorienteret og brugervenlig. Samtidigt var det afgørende for os, at løsningen er baseret på et videnskabeligt og klinisk grundlag – både forskningen og Chromavisos mange referenceprojekter viser en stor positiv effekt. For mig er samarbejdet startet rigtig godt, og Chromaviso har været gode til at sætte sig ind i de behov, vi har på Ryttershov.

Flere plejehjem er på vej

Rytterskov er et af fem plejehjem i kommunen, som skal udvikles i de kommende år, hvor man planlægger at implementere Chromavisos døgnrytmelys. Næste projekt bliver en bolig i Gällstad.

Det videnskabelige grundlag for lysets biologiske påvirkning af helbredet har betydet, at døgnrytmelyset nu er blevet en standard for kommunens nye bygninger.

Anna-Karin Asp har haft meget dialog med politikere og kommunens administrative ledelse for at understrege værdien af den tilpasset belysning – og responsen har været meget positiv.

— Politikerne har været meget nysgerrige på døgnrytmebelysningen og besluttet, at den skal være en del af det fremtidige kvalitetsniveau i hele kommunen, slutter hun.

Fakta

Anna-Karin Asps fem parametre for valg af døgnrytmelys:

Flere virksomheder var involveret i udvælgelsesprocessen, men Chromaviso skilte sig ud på følgende parametre:

  • Teknologi: Chromaviso tilbyder den nyeste teknologi i et åbent og tilgængeligt system
  • Brugervenlighed: Chromaviso har enkle og brugerudviklede betjeningsløsninger.
  • Kelvin-grader: Ingen andre kommer lige så langt ned i antallet af kelvin-grader (1800) som Chromaviso
  • Styring: Chromaviso tilbyder en komplet helhedsløsning
  • Referenceprojekter: Chromaviso har en lang række referenceprojekter baseret på et videnskabeligt og klinisk grundlag

Det nye byggeri dækker 10.000 kvm:

  • 1500 armaturer, 6 Tiles21-touchskærme og 450 kontrolpaneler
  • Sveriges første plejehjem med evidensbaseret døgnrytmelys
  • Skandinaviens største anlæg med evidensbaseret døgnrytmelys

RELATEREDE ARTIKLER