Skip to content
Et tegnet billede af de tre forskere Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash og Michael W. Young der vandt Nobelprisen i 2017 inden for medicin
Ane Eskildsenoktober 10, 2017< 1 mins læsetid

Nobelpris 2017 til døgnrytmeforskning

Nobelprisen 2017 inden for medicin gik til de tre forskere Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash og Michael W. Young for deres opdagelser af molekylære mekanismer, der styrer døgnrytmen.

Denne forskning er fundamentet for de løsninger som Chromaviso i dag leverer. Forskningen er også grundlaget for de kliniske studier, som Rigshospitalet Glostrup og Aarhus Universitetshospital gennemfører i effekten af Chromaviso Døgnrytmelys.

Nobelprisen om forskernes arbejde

I vores celler hjælper et indre ur os med at tilpasse vores biologiske rytme til de forskellige faser af dagen og natten. Jeffrey Hall, Michael Rosbash og Michael Young studerede frugtfluer for at finde ud af, hvordan dette ur fungerer. I 1984 lykkedes det dem at identificere et gen, der koder et protein, der akkumuleres i løbet af natten, men som nedbrydes i løbet af dagen. De identificerede også andre proteiner, der ligeledes indgår i et selvregulerende biologisk ur i frugtfluens celler. De samme principper har vist sig at gælde for andre dyr og planter.

Læs mere om Nobelprisen 2017 her:

 

RELATEREDE ARTIKLER