Skip to content
Ravfarvet døgnrytmelys hænger i loftet på plejehjemmet Bauneparken
Ane Eskildsenjuni 1, 20222 mins læsetid

EU-projekt investerer 9 millioner i døgnrytmelys til plejehjem

Et konsortium bestående af seks internationale partnere har igangsat et projekt, som udvikler døgnrytmelys, der er personligt og fleksibelt. Et dansk plejehjem tester effekten af løsningen på både beboere og personale.

Fem virksomheder fra Schweiz, Polen og Danmark og et dansk plejehjem er gået sammen for at forbedre belysningsforholdene på europæiske plejehjem. Projektet er finansieret af EU programmet AAL – Ageing Well in the Digital World og bygger på den anerkendte viden om, at lys kontrollerer menneskers døgnrytme og påvirker vores fysiske og psykiske helbred.

— Opmærksomheden på lysets indflydelse udbredes i stigende grad. Chroma Zenit Døgnrytmelys har I flere år været en integreret del af ældreplejen i Danmark med lovende resultater i både videnskabelige studier og i praksis. Vi ønsker nu at videreudvikle løsningen, således at flere ældre og plejere kan nyde godt af de sundhedsfremmende effekter, som lyset bringer med sig, forklarer Hans Kirkegaard, projektleder hos danske Chromaviso, der er initiativtager til projektet.

To personer i gang med at arbejde i fællesstuen på plejehjemmet Bauneparken

Projektet bliver kaldt PerCiLight – Personalized and Circadian active dynamic Lighting for institutionalized elderly – og som titlen understreger, er det tilpasset efter de individuelle forhold og behov som ældre mennesker på plejehjem har, samtidigt med at det er nemt at installere, hvilket gør det yderst velegnet til plejehjem i hele Europa og som et spændende supplement til Chromavisos eksisterende døgnrytmeløsning.

Test på ældre med demens

Bauneparken plejehjem i Hillerød kommune vil teste PerCiLight løsningen i 16 lejligheder. Sidste år implementerede plejehjemmet det nuværende Chroma Zenit Døgnrytmelys fra Chromaviso på alle gange og fællesarealer – og plejehjemslederen ser frem til at være en del af den videre udvikling.

— Vi er meget glade for vores døgnrytmelys. Det understøtter en naturlig døgnrytme med mindre aktivitet om natten og mere energi om dagen, forklarer Gitte Ellekilde, plejehjemsleder på plejehjemmet Bauneparken, og nævner en ældre kvinde, som led af depression og brugte det meste af hendes tid i sin lejlighed. I dag søger hun ud i lyset i fællesarealerne og er med til sociale aktiviteter, hvilket bidrager til forbedret livskvalitet.

Medarbejder taler med en smilende ældre borger i døgnrytmelyset på fællesstuen på plejehjemmet Bauneparken

— Et andet eksempel er, hvor hurtigt nattevagterne falder i søvn sammenlignet med tidligere, hvor det kunne tage flere timer. Vores forventninger til PerCiLight er høje. Ved at gøre lyset mere personligt og installere det i lejligheder, hvor ældre falder i søvn, sover og vågner op, håber vi på positive effekter for søvn, humør, helbred og adfærd, fortæller Gitte Ellekilde. 

Digital løsning tilpasset efter brugeren

PerCiLight løsningen vil være brugerorienteret og tilpasset efter dagligdagen, workflowet og vanerne på plejehjem. Både lysdesignet, armaturdesignet og brugerinterfacet vil sikre en hjemlig og velkommende atmosfære, hvor lyset er en integreret og ikke-forstyrrende del af miljøet. Derudover vil projektet introducere et nyt datadrevet system, der har til formål at assistere personalet. Her er løsningen baseret på den erfaring og de kompetencer, som partnerne i projektet hver især besidder.

Døgnrytmelys i en lang række i loftet på plejehjemmet Bauneparken

— At have mulighed for at anvende den seneste viden inden for lysdesign i dagligdagen for beboere og personale ved at skabe noget smukt og meningsfuldt med stor positiv indflydelse er vildt, siger Julia Hartmann, kreativ direktør hos Lightsphere, der er en af partnerne i projektet. Den danske designer Steffen Schmelling kommer til at stå for designudviklingen af armaturerne i PerCiLight.

Softwaren og hardwaren bag løsningen vil blive udviklet i samarbejde mellem de to polske virksomheder Antologic og Grinn, samt danske Chromaviso.

Fakta

  • Projektet blev igangsat d. 1. maj 2022 og vil vare i 2,5 år.
  • Projektets totale sum er 9 millioner DKK.
  • For mere information, se venligst vedhæftet faktablad eller video.

RELATEREDE ARTIKLER