Menu

Billeddiagnostik på Blekingesjukhuset, Karlskrona

På Blekingesjukhuset skaber et zoneopdelt, farvet lys forbedret arbejdsmiljø blandt personalet. 

Siden 2014 har Blekingesjukhuset anvendt Ergonomisk Lys fra Chromaviso på en angio interventionsstue med tilstødende beskriverrum, i alt på to stuer.

Violet lys

”Før vi fik Ergonomisk Lys arbejdede vi med lyset slukket, og det var meget mørkt. Ergonomisk Lys er meget behageligt at arbejde i og meget behageligt for øjnene,” fortæller sygeplejerske Carina Jensen.

Det føles som om, at man bedre kan se, hvad man laver. Min detailbedømmelse er meget bedre, og jeg kniber ikke længere øjnene så meget sammen. Jeg har bedre koncentration under de lange og komplekse operationer

Carina Jensen, sygeplejerske

Ergonomisk Lys er et zoneopdelt, farvet lys som består af den effektive kombination af rødt og grønt lys, som har en dokumenteret effekt i forhold til arbejdsmiljø og kvalitet.

En brugerundersøgelse viser, at over 92 % af brugerne af Ergonomisk Lys peger på, at det zoneopdelte, farvede lys gør en afgørende forskel og forbedrer skærmbilledet markant. Netop den forbedrede kvalitet i arbejdet er vigtig for overlæge Mac Schlyter fra Blekingesjukhuset.

”Det føles som om, at man bedre kan se, hvad man laver. Min detailbedømmelse er meget bedre, og jeg kniber ikke længere øjnene så meget sammen. Jeg har bedre koncentration under de lange og komplekse operationer.”

Lys til før-under-efter

Hvidt lys
rødt grønt lys

Lyskonceptet indeholder flere lysindstillinger, som er tilpasset før, under og efter procedure. Til rengøring og dagslyssimulering anvendes et kraftigt, hvidt lys, som personalet skifter, når patienten kommer ind.

”Vi tænder for et varmt hvidt lys til patienten. Det oplever vi giver god tryghed og komfort. Når proceduren går i gang vælger vi det røde og grønne lys, der passer til den specifikke procedure og skærmens placering,” forklarer Carina Jensen.

Baseret på brugerindsigt og dialog

Alle indstillinger er udvalgt på baggrund af afdelingens behov, arbejdsgange og Chromavisos dokumenterede brugeradfærd fra lignende installationer. Det har sikret høj brugbarhed og tilfredshed blandt personalet.

Projektet på Blekingesjukhuset startede med en behovsanalyse og brugerdialog, efterfulgt af montering og programmering. Da lyset var klart, blev personalet uddannet i at bruge det og der blev lavet justeringer, således at lyset i dag fungerer optimalt i hverdagen.

Skulle vi bygge nyt igen, så ville vi ikke være i tvivl om at vælge Ergonomisk Lys

Mac Schlyter

”Lyset fungerer rigtig fint. Vi blev oplært i det og nu virker det bare. Skulle vi bygge nyt igen, så ville vi ikke være i tvivl om at vælge Ergonomisk Lys,” forklarer Mac Schlyter.

Også ledelsen på sygehuset har oplevet, at belysning har en betydning.

”Vi kan se, at Ergonomisk Lys forbedrer arbejdsmiljøet. Derfor kan vi tænke det ind i forhold til at rekruttere personale,” forklarer Medikoteknisk chef Peter Franke.

 

Betjeningen og de forskellige lysindstillinger

  • 1 Angio interventionsstue
  • 1 Beskriverrum

Lyset betjenes via Chromavisos specialdesignede betjeningspanel, som betyder at det rette lys kun er et tryk væk.
Blå panel 6
På interventionsstuen er der mulighed for seks forudprogrammerede indstillinger tilpasset de forskellige procedurer, og i beskriverrummene er der fire indstillinger.

Et udsnit af lysindstillingerne er:

  • Vitt ljus til städning
  • Varm vitt til patient
  • Röd-grön til manövre
  • Grön-rød
  • Samtale

Derudover kan lyset skrues op og ned.

 

Kontakt en Chromaviso-medarbejder

Se også