Skip to content
Søren Søholm i ergonomisk lys
Ane Eskildsennovember 28, 20143 mins læsetid

Ergonomisk Lys øger den diagnostiske sikkerhed

Overlæge Søren Søholm på Radiologisk afdeling, sektionen for thorax-kar-og intervention på Aalborg Sygehus har fået installeret Ergonomisk Lys i det nyindrettede angiografirum 9 efter at have set det i brug på Skejby. Resultatet er forbedrede arbejdsbetingelser med mindre træthed i øjnene og øget diagnostisk sikkerhed.

— Da jeg så Ergonomisk Lys i aktivitet på Skejbys Billeddiagnostisk afdeling, vidste jeg med det samme, at det var lige, hvad vi havde brug for her i Aalborg, fortæller Søren Søholm, overlæge, og fortsætter:

— Jeg var på besøg som medlem af bestyrelsen i Dansk Forening for Interventionel Radiologi (DFIR) sammen med kolleger fra andre radiologiske afdelinger. Vi er kun et halvt hundrede stykker inden for vores område – og vi snakker sammen om nye tiltag. Hvis der kommer noget nyt på banen, som viser gode resultater, hører jeg om det. Det er anbefaling gennem mund-til-mund metoden – og meget effektivt.

Søren Søholm viser hvordan han bruger Chromavisos ergonomiske lys Chroma Zona

Ergonomisk Lys gør en stor forskel

— Efter besøget på Skejby bestilte vi Ergonomisk Lys til vores nye angiografirum hos Chromaviso – og vi tog det i brug i september sidste år. Det gør en stor forskel og er betydeligt mere behageligt fordi øjnene bliver ikke anstrengt på samme måde som før, siger Søren Søholm.

— Vi undgår de skarpe kontraster mellem lys og mørke, som tidligere opstod, når vi skiftevis dæmpede lyset og tændte for lysstofrørene igen. Vi var tvunget til den procedure fordi vi konstant kigger på skærmen – og så skal lyset været dæmpet for at undgå refleksion. Med Ergonomisk Lys har vi en fleksibel løsning indrettet med rødligt lys i forbindelse med skærmene, behageligt blødt gyldent lys til patienten og klart rengøringslys. De få gange vi bruger narkose på stuen, benyttes et neutralt hvidt lys, der gengiver patientens ansigtsfarve bedst muligt. Det kan lade sig gøre, fordi Chromaviso’s løsning gør det muligt, at indstille de enkelte armaturer til en ønsket farve, uafhængigt af de øvrige, forklarer han.

Forbedret diagnostisk sikkerhed

— Fordelene ved Ergonomisk Lys er åbenlyse – trætheden i øjnene minimeres og den diagnostiske sikkerhed er bedre, når du ser et klart og skarpt billede. Det gælder også i vores beskriverum, hvor vi samtidig fik installeret Ergonomisk Lys, siger Søren Søholm og uddyber:

— I beskriverummet gransker vi billeder i længere tid – undertiden kan jeg sidde en hel dag med scanninger. De diagnostiske skærme er ikke så lysholdige – og med udelukkende dæmpet belysning i lokalet blev skærmen presset til at yde mere og mere. Det er unødvendigt med Ergonomisk Lys fordi kontrasten på skærmen øges markant med rødligt lys bagved. Hvis jeg skal sammenligne det med noget, så er det ligesom at være på natøvelse med spejderne eller militæret. Her bliver der også brugt rødt lys for at undgå natteblindhed. Før hen kunne vi godt få ondt i øjnene, når vi kom ud af sygehuset og mødte dagslyset på parkeringspladsen – det sker ikke mere.

Søren Søholm og kollega står på stue

En fleksibel individuel løsning

— Nu er vi blevet vant til Ergonomiske Lys – og  afdelingens ansatte sætter pris på fordelene, der bliver meget tydelige, når vi sammenligner med vores anden stue, som stadig har traditionel belysning. Her vil Ergonomisk Lys være oplagt at opgradere eksisterende stuer med. Det bedste er, at vi kan sætte lyset individuelt, så hver læge får det, som de vil have det. Vi koder lyset ind i forhold til vores placering – og hvert enkelt apparatur kan indstilles. Elementerne passer perfekt i loftpladerne. Det er meget fleksibelt – og der er en rigtig god overgang mellem farverne i rummet. Helhedsindtrykket er behageligt fordi øjet hviler bedre, fortæller Søren Søholm.

— Vi kan ikke løbe fra, at vores arbejdsmiljø er præget af skærmarbejdet –  og at vi ikke ser dagslys hele dagen. Patienten er her kort, men vi står her dag ud og dag ind. Og da Ergonomisk Lys forbedrer arbejdsmiljøet betydeligt, ville jeg ikke undvære det i dag – og jeg kunne ikke drømme om at indrette en ny stue uden, bemærker han.

Resultatet taler for sig selv

— I det hele taget er vi meget optaget af, at skabe et rart og funktionelt miljø for såvel patienter som ansatte her på afdelingen. Vi har opnået en positiv effekt ved at kombinere Ergonomisk Lys med afslappende musik fra MusiCure, som komponisten Niels Eje har udviklet sammen med læger, sygeplejersker, psykologer og andre fageksperter. På den måde får stuen både et lysfilter og et lydfilter, der dæmper hårde lyde og skarpt lys. Resultatet er en behagelig stemming, der giver personalet større koncentration – og patienterne en mere rolig og afslappet oplevelse. Selvfølgelig er lydanlæg og Ergonomisk Lys udgifter, der kan ses på budgettet. Det kan ikke smugles ind. Men resultatet taler for sig selv, slutter Søren Søholm.

RELATEREDE ARTIKLER